donderdag 11 februari 2021

Vandaag in een mail van mijn werk gelezen: "Vanaf 15/2 zou vaccinatie starten in residentiële collectiviteiten." Ik dacht dat de opsteller van dienst een en ander ambtelijk compliceerde, maar het blijkt te kloppen: ik werk voor een residentiële collectiviteit.
Google verwijst meteen door naar de maatregelen betreffende de pandemie. "Residentiële collectiviteiten" (mv.) levert als zoekopdracht slechts 756 resultaten op. Dus toch geen courant woordgebruik.
Volgens Wikipedia is een collectiviteit "een groep die dusdanig groot is, dat niet alle leden interactie met elkaar hebben, maar waarbij nog wel sprake is van gedeelde waarden, doelen en saamhorigheid". Dat lijkt me alles bij elkaar gewoon een doel en nooit een verworvenheid.
Dat een collectiviteit zich tussen de muren van een fysieke residentie ontwikkelt, is te absurd voor woorden en in onze tijd onmogelijk, behalve misschien en uiterst zeldzaam binnen de kleinst mogelijke denkbare residentiële collectiviteit van het gezin, op voorwaarde dat niet alle leden interactie met elkaar hebben.